Förlossningsreaktion

Det finns många anledningar till varför en del får en förlossningsreaktion. Exempelvis kan det handla om en jobbig graviditet, en traumatisk förlossning, problem med amningen, föreställningar kring föräldraskap osv – ofta är det komplext och beror på flera olika saker. 

När det inte blev som man trodde eller hoppades

Alla hoppas vi att förlossningen skal vara oproblematisk och att vi får lov att njuta av bebisen och föräldraskapet från första dag. Tyvärr blir det inte alltid så. Jag har träffat många med förlossningsreaktion som känner att de hänger fast i en jobbig förlossningssituation och har svårt att komma vidare och skäms för det för att de ”borde vara glada”, eller har känt att bemötandet på BB inte var positivt, eller som känner sig misslyckade på grund av att amningen inte fungerar osv. 

Även här kan en psykolog hjälpa dig med att få perspektiv på din situation genom att ställa frågor som kan nyansera dina upplevelser och känslor och också här handlar det ofta om en kropp och ett nervsystem i obalans. Både på grund av den stora känslomässiga förändringen det är att bli förälder men kanske även på grund av helt praktiska förändringar som att man inte får sova på natten och generellt ändrade livsrutiner. 

Yoga och övningar i medveten närvaro kan vara en hjälp om du känner dig trött och stressad och har spänningar i kroppen. Det kan vara jobbigt att komma iväg med en liten bebis och därför kan samtal via datorn här vara en fördel.

Observera att även här kan du i Sverige få kostnadsfritt stöd och hjälp från psykolog via din barnmorska eller bvc som kan skicka remiss till mödra- och barnhälsovårdspsykolog. Du kan även remittera dig själv genom att ringa den lokala mödra- och barnhälsovård. 

Intresserat i yoga, psykologiska och existentiella teman?

Abonnera på mitt nyhetsbrev och få hemskickat nyheter och blogginläg varannan måndag. Observera att nyhetsbrev och inlägg än så länga är på danska!

Abonnera här!